perjantai 11. lokakuuta 2013

Ensimmäinen postaus

Kun kaiketinkin tästä on tulossa enimmäkseen käsitöitä ja muita käsillä tehtyjä juttuja jakava blogi, niin aloitammeko me nimestä tantut ja rasat. Kuinka moni teistä mahtaakaan tietää mitä nuo sanat tarkoittavat ja mitäköhän murretta ne voisivat olla? Päästän teidät pälkähästä ja kerron itse. Ne ovat Etel-Pohjalaisia sanoja. Minulle se murre on tavallaan äidinkieli, sillä äitini on ollut sieltä kotoisin. Puhua en osaa itse kovinkaan hyvin, ellen sitten ole siellä ja kuule sitä murretta..nuotti on tuttu ja sanat ovat tuttuja. Erotan ne aivan heti, puhui sitten sitä kuka ja missä hyvänsä. Tanttu tarkoittaa kokohametta. Vähän sellaista tavallista siistiä, ei kuitenkaan ihan juhlaleningiä. Tämän sanan laitoin tähän siksi, että olen ollut kova ompelemaan vaatteita koko perheelle ja vieläkin aina silloin tällöin innostun tekemään lähinnä nyt enää itselleni vaatteita. Rasat tarkoittavat neulomalla tehtyjä käsineitä, lapasia, tumppuja, vanttuita, miten teistä nyt kukakin niitä kutsuu. Tämä sana valikoitui blogin nimeksi siksi, että neulon monipuolisesti kaikenlaisia vaatteita ja asusteita, vähemmässä määrin kuitenkin noita rasoja, kyllä enemmän tulee sukkia neulottua. Muitakin käsitöitä ja askarteluja harrastan ja minulla on aikaa harrastaa, eläkkeellä kun jo olen. Päivieni ratoksi minä väsäilen pikkuhiljaa, sen mukaan mitä kroppa antaa myöden tehdä. Välillä kuluneet nivelet kun sanovat ettei nyt juuri ole hyvä tehdä mitään. Särkyjen yllättäessä laitan homman sivuun ja tartun kirjaan ja luen. Lukeminen on myös yksi harrastuksistani. Tähän voisin laittaa kuvan, kun lankavarastoistani etsin keltaista lankaa ja mitä sitten löytyikään
Onhan tuossa hieman selvitettävää... Tämmöise sukat ovat kesän ja alkusyksyn aikana mökillä tullut tuolle miehelleni neulottua
Ovat ihan tavallisia sukkia tavallisella lappukantapäällä tehty. Tai näissä kyllä keksin käyttää tuon nostetun silmukan kanssa paikan vaihtoa aina kahden nostetun silmukan jälkeen.Näyttää tämmöiseltä
hieman vaihtelua tuiki tavallisella vahvistetulle kantapäälle. Tälläset olen tämän kesän ja syksyn aikana neulonut itselleni.
Nuo toiset ovat jokin pitsineule, jonka nimeä en muista enkä edes sitä mistä tuon mallin olen ottanut. Saattaa olla ihan neulepintojen mallikirjasta, sillä aika usein katson sieltä jonkunlaisen neulemallin ja sovitan sen sitten omiin tarpeisiini. Näihin tein kantapään kiilakavennuksella ja se tuntuu oikeinkin mukavalta jalkaani. Taidan jatkossakin käyttää tuota mallia useamminkin.
Tuolla toisella sukalla on oikein hieno nimikin: Broken Seeds-sukat. Oikeasti ovat tosi helpot. Joka toisella kerroksella neulotaan oikeaa ja joka toisella 1n, 1o ja näiden oikean ja nurjien paikkaa vaihdetaan kuten helmineuleessa. Sileä oikea välissä on yksivärinen ja tuo toinen taisi olla kesä-nimistä pätkävärjättyä. Nämäkin ovat aika kivat kaikenlaisten samanvahvuisten jämälankojen hukuttamiseen. Nuo värikkäämmät raidathan voisivat hyvinkin olla myös jotain yksiväristä pienen nöttösen verran. Vielä kun neuloo kahta sukkaa kerralla saisi ne nöttöset riittämään molempiin samanlaisina raitoina... jos se on tärkeää.

9 kommenttia:

 1. Hyvinhän tämä blogin päivitys on sujunut. :)

  Mulla pukkaa vaan tulemaan sukkaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkaa se täälläkin enimmäkseen työn alla on. Kai se tämä syksy on enemmän näiden talvivarustelujen aikaa :)

   Poista
 2. Oletko uusi kommentoija blogissani vai oliko sinullakin blogi vuodatuksen puolella? Kiva kuitenkin kun kävit . Minä olen niin tuonne fb:n puolelle hurahtanut, kun siellä on monta neuleryhmää. Harmittaa kun on jäänyt tämä blogien luku ja osittain kommentointikin. Välillä sitten yritän ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan minulla Vuodaatuksessa oma blogi, Kääritään hihat... jota kirjoittelin. Kyllä me niiltä ajoilta tuttuja ollaan :) Siunausta sinulle tt. Nelmi

   Poista
 3. Kiva, että olet aloittanut oman blogin! Sait minusta lukian blogiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että tulit lukijaksi. Yritän tänne päivitellä tekemisiänikin. En minä mikään hirmu nopea käsitöissä ole, joten sen kautta tulee kyllä pitkät välit päivityksiin. Luultavasti blogiin voi tulla muutakin juttua. Vuodatuksen puolelta tänne siirryin ja silloin jo blogissasi vierailin :)

   Poista
 4. Onnittelut nyt uudelle blogillesi! Moni joutui siirtymään vuodatuksesta pois sen takkuilun vuoksi. Tanttu on vieras nimitys, mutta rasat kyllä tiedän. Näin se murre on Suomen eri laidoilla aivan erilaista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)